یکی از آفت های مهم و متداول کنه تار عنکبوتی است. این آفت چند میزبانه بوده و هر ساله خسارات فراوانی به درختان مثمر، غیرمثمر و بوته های زینتی وارد می آورد.

آفت کنه دو نقطه ای و خسارات آن به گیاهان

یکی از آفتهای مهم و متداول کنه تار عنکبوتی است. این آفت چند میزبانه بوده و هر ساله خسارات فراوانی به درختان مثمر، غیرمثمر و بوته های زینتی وارد می آورد.  كنه دونقطه اي زمستان را به شكل ماده بالغ و به رنگ قرمز مايل به قهوهاي در شكاف درختان و زير كلوخه ها و يا زير كاه و كلش و برگ هاي افتاده به حالت دياپوز مي گذراند. در اوايل بهار كنه هاي ماده پس از كمي تغذيه و تنيدن تار در پشت برگ ها تخم ريزي مي كنند. دوره رشد و نمو و فعاليت كنه ها بستگي كامل به درجه حرارت و رطوبت دارد، معمولاً در فصل بهار به لحاظ خنك بودن هوا، شرايط براي فعاليت كنه ها نامساعد و برعكس از اواخر بهار و اوايل تابستان كه هوا گرم و خشك و شرايط مساعد ميگردد، فعاليت و خسارتزايي اين آفت روي گياهان ميزبان افزايش مييابد. اين كنه ها به صورت دخترزايي و دوجنسي توليد مثل مي كنند. از تخم ابتدا كنه اي با سه جفت پا ظاهر مي شود كه اصطلاحاً به آن لارو گفته مي شود. سپس با پوست اندازي به نمف اول و با پوست اندازي بعدي به نمف دوم و در نهايت به كنه كامل تبديل مي شود. دوره زندگي يك نسل كامل 15 روز طول ميكشد و بدين ترتيب آفت داراي نسل هاي متعددي در طول سال است.

مشخصات ظاهری:
این آفت جانوری به اندازه 0/3تا 0/۵میلیمتر است. تغییر رنگ بدن این جانوران فصلی است به طوری که در فصل بهار و تابستان به رنگ سبز متمایل به زرد با دو لکه پشتی جانبی تیره و در اواخر پائیز و زمستان به دلیل بیرون فرستادن مواد داخل رودههای بزرگ به رنگ قرمز مشاهده میشوند. این کنه چند میزبانه بوده و بیش از ۱۵۰گونه گیاهی مانند لوبیا، باقلا، شبدر، یونجه، پنبه و گیاهان زینتی، درختان میوه و غیر مثمره را مورد حمله قرار میدهد. این کنه با تنیدن تار سطح برگهای میزبان را همراه با قشری مانند گرد و خاک می پوشاند.

علائم خسارت:
یکی از برجسته ترین نشانههای این آفت وجود تارهای ابریشمی همراه با حالت خاک گرفتگی بوده سپس پشت برگها به صورت برنزه و در تراکم بالا بصورت قهوهای تیره در آمده و در نهایت خشک میشوند. گاهی نیز برگها بر اثر از دست دادن شیره گیاهی دور دمبرگ اصلی خمیده میشوند.
نوع خسارت و نحوه تغذیه آفت:
خسارت این آفت به صورت کمی(کاهش شدید میزان محصول) و کیفی(به دلیل ایجاد تارهای ابریشمی در پشت برگها و جذب گرد وغبار) است. محل استقرار این حشره در پشت برگها و تغذیه آن از شیره سلولی بوده و در هر دقیقه قادر است 18سلول گیاهی را از بین ببرد. كنه ها اغلب در سطح زيرين برگها فعاليت كرده و به دليل دارا بودن قطعات دهاني از نوع برنده- مكنده، ابتدا نسج گياه را پاره نموده و پس از خروج شيره نباتي از آن تغذيه ميكنند . سلول هاي محل آسيب ديده از بين رفته و در نتيجه نفوذ هوا به داخل پارانشيم، لكه هاي رنگ پريده روي سطح برگ ايجاد مي – شود. بر اثر فعاليت آفت و ايجاد تارهاي عنكبوتي، شاخه و برگ گياه حالت گردآلود گرفته و به شدت از زيبايي گياه ميزبان كاسته ميشود. در صورت عدم مبارزه به موقع، گياه به مرحله خشكيدگي كامل نيز ميرسد.

عوامل طغیان این آفت:
-افزایش دمای محیط.
-خشکی محیط (رطوبت پایین).
-افزایش طول روز

كنترل:

 در مراحل اوليه آلودگي ميتوان با شستشوي گياه به وسيله آب و مايع شوينده معمولي يا صابون پتاسيم با اين آفت مبارزه كرد، ولي در تراكم شديد كنه، با استفاده از سموم كنهكش اختصاصي نظير آبامكتين (ورتيمك)، هگزيتيازوكس (نيسورون)، آميتراز (مايتاك)، فنازاكوئين (پرايد )، فن پيروكسي ميت (ارتوس )، پروپارژيت (امايت)، بروموپروپيلات (نئورون)، تتراديفون (تديون) و غيره اقدام به مبارزه شيميايي نمود . نكته مهم در خصوص كنترل اين آفت، شروع عمليات مبارزه بلافاصله پس از مشاهده اولين علائم آلودگي 10 روز يكبار تأثير قابل ملاحظه اي در كاهش -جمعيت آفت و ميزان سم مصرفي دارد. ضمناً شستشوي گونه هاي گياهي حساس هر 15 روز یکبار می باشد.

مـدیـریـت کـاربــرد:
در اولین مراحل رشد لاروها/پوره ها مورد استفاده قرار گیرد. تلاش شود که محلولپاشی، زمان تفریخ تخمها را پوشش دهد تا چرخه زندگی آفت شکسته شود. (تخمکش نیست) در مراحل اولیه ی رشد آفات، اگریمکگلد تاثیر گوارشی بیشتری از خود نشان میدهد. جذب و حرکت ترانسلامینار بهتر در برگها، در صـورتی که قبل از ایجاد خسـارت توسط آفت به آنها به کار گرفته شده باشد حادث میشود. کشـت های یکسـاله (سبزیجات، سیبزمینی، توت فرنگی) که رشـد پیـوسته دارند، به کاربـریهای پیـاپی با فاصلهی زمانی کمتر نیاز دارند. (حداکثـر 3بار کاربـری در طول فصـل زراعـی) منجـر به محافظت از رشدهای جدید میشـود (ترانسلامینار و غیر سیستمیک). در گیاهان چند ساله مانند درختان میوه یکبار استفاده یا استفاده با فاصلهی زمانی بلند مدت تر پیشنهاد میشود. فعالیت ترانسلامینار، باعث باقی ماندن هر چه بیشتر ماده ی موثره در برگ ها میشود. برگ های جوان به سادگی اگریمکگلد را جذب میکنند. نفوذ به درون برگهای مسن دشوار است. افزودن روغن معدنی باعث بهبود نفوذ سم به درون برگها و بهبود اثر آن میشود

سم کنه کش کنه کش مایع اگریمک گلد 84 سینجنتا می تواند پیشنهاد مناسبی برای کنترل آفت کنه کش مناسب باشد.برای مشاهده به لینک زیر مراجعه فرمایید

https://www.diyarkesht.com/product-details/agrimec-gold-sc-syngenta/4434

منابع :

https://park.urmia.ir/

کتابچه سبزیجات سینجنتا

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما به دیگران نمایش داده نمیشود*

1 دیدگاه