کودهای شیمیایی در کشاورزی مواد غذایی گیاهان محسوب می شوند. بر اساس فرآیند تولید، آن ها را به سه دسته تقسیم می کنند: کود شیمیایی، کود آلی و کودهای بیولوژیکی.

انواع کودها

انواع کودهای عالی
۱- کود دامی:
 
کودهای حیوانی متداول ترین ماده آلی هستند. کود حیوانی در اصل یک کود کامل است.
۲- لجن فاضلاب:
 
این محصول بازیافت شده از تصفیه خانه های فاضلاب شهری است. فرمهایی که معمولاً در دسترس هستند فعال، کمپوست و آهک تثبیت می شوند.
 
۳- مواد گیاهی
 
مواد گیاهی عموما از مواد مغذی خاص مانند نیتروژن غنی هستند.
۴- کمپوست
 
تهیه کمپوست از انواع مواد اولیه امکان پذیر است. اما در محصولات نهایی در غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم به طرز چشمگیری مشابه هستند.
کودهای بیولوژیکی
کودهای بیولوژیکی معمولا به عنوان تخریب کننده میکروبی شناخته می شوند. این کودها از طریق فرآیندهای بیولوژیکی عناصر مهم تغذیه ای موجود در خاک را از فرم غیر قابل استفاده به قابل استفاده تبدیل می کنند. اصطلاح کودهای بیولوژیکی شامل میکروارگانیسم های انتخابی مانند باکتری ها، قارچ ها و جلبک ها است. میکروارگانیسم ها قادر به از بین بردن نیتروژن جوی هستند، و یا فسفات و پتاسیم محلول موجود در خاک را به اشکال در دسترس گیاهان تبدیل می کنند. میکروارگانیسم های خاک نقش مهمی در فرآیندهای خاک که تعیین کننده بهره وری گیاه هستند، دارند.
باکتری هایی که در خاک زندگی می کنند به زندگی آزاد مشهورند. بعضی از باکتری ها با بهبود شرایط محدود کننده رشد یا از طریق تولید مواد ضد تنش و یا ایجاد مقاومت در برابر عوامل بیماری زای گیاه، از رشد گیاه حمایت می کنند. اثر متقابل ریزوسفر، ریشه گیاهان و میکروارگانیسمهای حاصل از خاک نقش مهمی در رشد و نمو گیاهان دارند. ترکیبات آلی که توسط ریشه ها و باکتری ها آزاد می شوند، نقش مهمی در جذب مواد مغذی معدنی دارند. هورمون های تولید شده توسط باکتری های ریزوسفر اثر مستقیمی بر گیاهان دارند. کودهای بیولوژیکی بیشتر برای استفاده از میکروارگانیسم های خاک به منظور افزایش دسترسی و جذب مواد مغذی معدنی برای گیاهان مورد استفاده قرار می گیرند.
کودهای ارگانیک
کود آلی به طور مرتب در طبیعت استفاده می شود. معمولاً به عنوان محصول جانبی یا محصول نهایی یک فرآیند طبیعی است. کودهای آلی نیز زیرمجموعه انواع سموم و کودهای کشاورزی قرار می گیرد.
کودهای ارگانیک مانند کودهای شیمیایی، سه ماده مغذی اصلی مورد نیاز گیاهان را شامل می شوند: نیتروژن، فسفر و پتاسیم.
 
کودهای ارگانیک شامل مواد آلی طبیعی هستند (به عنوان مثال کستینگهای کرم، کمپوست، جلبک دریایی) یا ذخایر معدنی که به طور طبیعی وجود دارند.
 کودهای شیمیایی (کود مصنوعی)
کودهای شیمیایی نقش مهمی در افزایش تولید محصولات زراعی دارند. مواد مغذی اصلی موجود در کودهای معدنی شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم است. این مواد در مرحله رویشی و تولید مثل رشد گیاه تأثیر می گذارد.
انواع سموم در کشاورزی
حشره کش ها – حشرات
علف کش ها – گیاهان
جوندگان _ جوندگان
باکتریها – باکتریها
قارچ کش ها – قارچ
لاروییدها – لاروها
♣ انواع سموم مفید در کشاورزی
 
پ
 
سموم دفع آفات کشاورزی چیست؟
 
سموم دفع آفات کشاورزی مواد شیمیایی هستند. این مواد به منظور از بین بردن آفات مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی، سموم شیمیایی دفع آفات یک ماده شیمیایی یا یک عامل بیولوژیکی مانند ویروس، باکتری، ضد میکروب یا ضد عفونی کننده است که باعث مهار و کشتار آفات می شود.
 
استفاده از سموم دفع آفات کشاورزی به قدری متداول است که اصطلاح آفت کش ها اغلب به عنوان مترادف با محصول محافظت از گیاه استفاده می شوند. این ماده معمولاً برای از بین بردن یا کنترل انواع آفات کشاورزی استفاده می شود. سموم ممکن است به محصولات زراعی و دامی آسیب برسانند و بهره وری مزرعه را کاهش دهند. متداول ترین نوع از انواع سموم و کودهای کشاورزی، حشره کش ها نام دارند. این سموم برای دفع آفات و حشرات کاربرد دارند.
 
تعریف سموم دفع آفات
سازمان غذا و کشاورزی (FAO) سموم دفع آفات را به این شرح تعریف کرده است:
 
هر ماده یا مخلوطی از موادی که برای پیشگیری، از بین بردن یا کنترل هرگونه آفت از جمله بیماری انسان یا حیوانات، گونه های ناخواسته گیاهان یا حیوانات در نظر گرفته شده است که باعث ایجاد صدمه در حین تولید یا تداخل در تولید، فرآوری، ذخیره سازی، حمل و نقل یا بازاریابی می شود. مواد غذایی، کالاهای کشاورزی، محصولات چوبی و خوراک حیوانات، یا موادی که ممکن است برای کنترل حشرات، آراکنیدها یا سایر آفات موجود در بدن در حیوانات تجویز شود.
ارگانوفسفات
بیشتر ارگانوفسفات ها حشره کش هستند. مکانیسم آنها به این گونه است که در آنزیم تنظیم کننده انتقال عصبی اختلال ایجاد می کنند.
 
كربامات
مکانیسم عملکرد دفع آفات کربامات مشابه ارگانوفسفره می باشد. با این حال، اثرات آنزیمی معمولاً برگشت پذیر هستند.
 
حشره کش های ارگانوکلر
این حشره کش ها معمولاً در گذشته مورد استفاده قرار می گرفتند. اما در حال حاضر بسیاری از کشورها به دلیل اثرات سلامتی و محیطی و پایداری آنها (مثلاً DDT، کلردان و سمسفن) از حشره کش های ارگانوکلرین استفاده نمی کنند.
 
در این زمینه، صنایع آرال شیمی با تکیه بر تولید محصولات ارگانیک و دوستدار محیط زیست، توانسته است یک ماده بسیار قوی و سازگار با محیط زیست و گیاهان را به نام پروکسی آنتی باگ تولید نماید. این ماده برای دورکردن حشرات و آفات گیاهان و درختان استفاده می شود. پروکسی آنتی باگ (Proxi Anti Bug) دشمن حشراتی مانند مگس مدیترانه ای است که از آفات مضر برای مرکبات می باشد.
پیریدروئید
این سم مصنوعی از پیرترین، سموم دفع آفات طبیعی است. این سم در گل داودی یافت می شود. آنها به گونه ای ساخته شده اند که ثبات خود را در محیط به حداکثر می رسانند.
 
علف کش های سولفونیل اوره
علف کشهای سولفونیل اوره برای کنترل علفهای هرز مانند پیریتوبیاک سدیم، سیکلوسولفامورون، بیسپیریباک سدیم، ترباسیل، سولفومتورون-متیل سولفوسولفورون، ریمسولفورون، پیرازوسولفورون-اتیل، ایمازوسولفورون، نیسولوسولفولون، اسانوسولفولون، سولفولون مایع، سولفولون مایع متیل، اتوکسی سولفورون، کلریمورون-اتیل، بنزولفورون-متیل، آزیمسولفورون و آمیدوسولفورون.
 
سموم بیولوژیکی
سموم بیولوژیک انواع خاص سموم هستند. این سموم از مواد طبیعی مانند حیوانات، گیاهان، باکتریها و مواد معدنی خاص تشکیل می شوند.
اثرات سموم دفع آفات
مواد شیمیایی سمی موجود در این مواد به گونه ای طراحی شده اند که به طور عمدی در محیط آزاد شوند. هدف استفاده از سموم، دفع آفات خاص است. اما برخلاف میل فرد مصرف کننده، سموم وارد هوا، آب، رسوبات و حتی غذا می شوند.
 
سموم شیمیایی دفع آفات با خطرات سلامتی انسان ارتباط دارد. از اثرات کوتاه مدت مانند سردرد و حالت تهوع گرفته تا اثرات مزمن مانند سرطان ، آسیب باروری.
 
استفاده از این موارد همچنین تنوع زیستی عمومی در خاک را کاهش می دهد. در صورت عدم وجود مواد شیمیایی در خاک، کیفیت آن بالاتر می باشد. افزایش کیفیت خاک با افزایش محصولات کشاورزی همراه است.
 
 
 

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما به دیگران نمایش داده نمیشود*

تاکنون دیدگاهی در مورد این مطلب ثبت نشده است!