شته ‌ها یکی از مهم ‌ترین آفات گیاهان و درختان در مناطقی است که آب‌وهوای معتدل دارند. آفات شته، می‌ توانند به‌ عنوان نیروی محرکه ‌ای برای اکثر بیماری ‌های گیاهان مثل لکه شدن برگ ‌ها، پیچ‌ خوردگی آن‌ها، قهوه‌ای جوانه و برگ‌ها و زرد شدن آن‌ها شود.

آفت شته و خسارات ناشی از آن 

حشرات این خانواده با خرطوم خود از شیره گیاهی تغذیه میکنند، شته دارای تعداد زیادی گونه مختلف و از آفات مهم و درجه اول گیاهان صنعتی، زینتی، باغبانی، سبزیکاری، جنگلی و غیره بوده و از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. شته ها علاوه بر تغذیه از شیره گیاهی در انتقال بیماریهای ویروسی نقش مهمی ایفا میکنند.  شته ‌ها یکی از مهم ‌ترین آفات گیاهان و درختان در مناطقی است که آب‌وهوای معتدل دارند. آفات شته، می‌ توانند به‌ عنوان نیروی محرکه ‌ای برای اکثر بیماری ‌های گیاهان مثل لکه شدن برگ ‌ها، پیچ‌ خوردگی آن‌ها، قهوه‌ای جوانه و برگ‌ها و زرد شدن آن‌ها شود. علاوه بر آن می ‌توانند باعث توقف یا کاهش سرعت رشد گیاهان نیز بگردند. زمانی که از انواع شته‌ ها، اسمی به میان می‌آید منظور حشراتی است که شامل حدود 4000 گونه مختلف در سرتاسر نقاط جهان می‌شوند. این حشرات را شپش ‌های گیاهی نیز می ‌گویند. بقای این آفات همانند انگل، به گیاهی که به آن متصل شده‌اند وابسته است. غالبا طول این آفات به بیش از 4 میلی ‌متر نمی‌ رسد و در گونه‌های مختلف نیز رنگ‌های متفاوتی دارند.

قانون نامگذاری انواع شته چیست؟

از آنجایی‌که آفت شته ، برای بقا به گیاهان و درختانی که به آن یورش می‌کند وابسته هست، اغلب نام‌گذاری گونه‌ های مختلف آن با توجه به گونه گیاهی است که به آن حمله می‌کند. مثلاً اگر گونه ‌ای از شته ‌ها به درختان هلو هجوم می ‌برند به آن گونه، شته درخت هلو گفته می‌شود. البته در برخی موارد می توان گفت آفت شته، خصوصیت خاصی دارد که آن را از گونه ‌های دیگر متمایز می‌ کند در این موارد آن را با توجه به ویژگی خاص آن نام‌گذاری می‌کنند.

عدهای از شته ها باعث پیچیدگی برگ و یا تغییر شکل شاخهها شده و برخی در صورت آلودگی شدید بر روی بخشهایی از گیاه میزبان تشکیل گالهای گوناگونی میدهند. شتهها با تغذیه از شیره گیاه باعث ضعف گیاه و در نهایت از بین رفتن آن میشوند. شته ها حشرات کوچک کروی، پهن و یا بیضی شکل هستند؛ طول بدن آنها از نیم تا ۸میلیمتر متغیر و اغلب اوقات بین ۲تا ۴میلیمتر است. رنگ آنها بسیار متنوع و اغلب زرد، سبز، قرمز، سیاه و یا خاکستری است. مبارزه با شتهها زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که به محض ظهور اولین کلنیهای شته آغاز شود. شتهها پس از تغذیه از برگ گیاه خیار مواد چسبناکی بر روی برگها ترشح میکنند که این مواد علاوه بر جذب گرد و خاک، محیط مناسبی برای رشد انواع قارچ های ساپروفیت میباشند.

روش مقابله با شته چیست؟

روش مقابله با انواع شته، به دو صورت انجام می‌ شود که باغداران با توجه به محصول خود یکی از آن‌ها را انتخاب می‌ کنند.

روش بیولوژیکی مقابله با شته‌ها:

در چند سال اخیر مطالعات گسترده‌ ای از نتایج مقابله بیولوژیک در برابر پارازیتوئیدها (جاندارانی انگل گونه با تفاوت جزئی که در نهایت میزبان خود را نابود می کنند.) انجام ‌شده است. اما بهترین روش‌های موفق حذف شته چیست؟ می‌ توان به دو گونه زیر اشاره کرد:

-شکارچیان حشره‌ خوار مثل کفشدوزک‌ ها: این‌گونه از سوسک ‌ها می ‌توانند برای دفع شته‌ها بسیار مؤثر باشند.

-قارچ ‌های کشنده حشرات: این قارچ ‌ها می‌ توانند به‌ صورت جدی با حشرات مقابله کنند؛ آن ‌ها یا حشرات را می‌ کشند یا به‌ صورت جدی عملکرد آن‌ ها را از کار می‌اندازند.

 

استفاده از آفت‌ کش‌ ها:

برای مواجهه با انواع شته‌ ها، از آفت‌کش‌های شیمیایی استفاده می‌شود. آفت‌کش‌های شیمیایی عموماً از طریق برگ ‌ها جذب ‌شده و به نوک برگ در محل تجمع شته‌ها منتقل می‌شود. استفاده از این آفت‌کش‌ها در مواقعی که شته ‌ها آسیب ‌های گسترده‌ ای را به برگ‌ها وارد کرده‌اند، مؤثر نخواهد بود.

 برای کنترل و از بین بردن شته ها سم حشره کش مایع چس 500 سینجنتا می تواند انتخاب مناسبی باشد. برای مشاهده به لینک زیر مراجعه فرمایید:

https://www.diyarkesht.com/product-details/chess-500-wg-syngenta/4435

راهکارهایی برای کنترل شته ها بدون استفاده از سم شته

از طراحی منظره هوشمند استفاده کنید. گیاهان جذب کننده شته که شته ها یا عسلک به آنها آسیب برساند را نکارید و نگهداری نکنید. گیاهان را سالم نگه دارید، گیاهانی که منابع کافی غذایی ، آب و نور دریافت می کنند، می توانند شته ها را راحت تر از گیاهان بیمار و تحت تنش از بین ببرند. از کوددهی بیش از حد گیاهان خودداری کنید. گیاهان جدید و شاداب شته ها را به خود جلب می کند. استفاده از کودهای آهسته رهش یا آلی به شما در جلوگیری از مصرف بیش از حد مواد مغذی در گیاهان کمک می کند. شته ها را از گیاهانی که از آنها تغذیه می کنند دور  کنید. اسپری شدید آب با شلنگ باغی می تواند شته های روی شاخه ها و جوانه های گل رز ، گیاهان لوبیا ، شاخه های جوان کلم بروکلی و کلم و سایر شاخ و برگ های باغچه را دور کند. شاخ و برگ های آسیب دیده را هرس کنید. همچنین تله چسبناک شته ها  که در فروشگاه های باغبانی به فروش می رسند ، می توانند شته های را در ماده چسبنده غیر سمی به دام می اندازند. از شکارچیان شته طبیعی به جای استفاده از سموم دفع آفات وسیع كه باعث از بین رفتن شكارچیان شته مانند كفشدوزك می شود ، استفاده كنید.

منابع :

https://ariyanahal.ir/

https://www.jahaneshimi.com/

کتابچه سبزیجات سینجنتا

 

 

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما به دیگران نمایش داده نمیشود*

تاکنون دیدگاهی در مورد این مطلب ثبت نشده است!